Dit zijn de 3 energietanks die je gevuld moet houden als ondernemer

Coaching

Hou zorg je ervoor dat je als hardwerkende ondernemer of professional je energielevels op pijl houdt? De kunst is aan het einde van de dag nog een beetje energie over te houden. Ik hanteer een 3 indeling als het gaat om welke energie we verbruiken in het dagelijks leven. Een goed inzicht in hoe deze energiereservoirs werken, en vooral hoe ze in jouw leven ingericht zijn, gaat je helpen om helderder en frisser de week door te komen.

De drie energiereservoirs/tanks waar we dagelijks uit putten.  Dit zijn Creatieve Energie, Executie Energie, en Oriëntatie Energie.

Ik zal in deze blog kort uitleggen waar het in deze reservoirs over gaat, en vooral: hoe je voor een optimale balans zorgt tussen deze drie reservoirs.

Coaching

We beginnen bij:

Tank 1: Executie energie

Dit is de energie die je gebruikt om simpele dingen af te ronden.  Administratie, lijstjes aftikken. Soms met oogkleppen op. Veelal wilskracht gedreven, het zijn dingen die gewoon moeten gebeuren, en waarvoor niet zoveel creativiteit of mooie ideeën nodig zijn.

Idealiter ben je maar voor zo’n 20% van de tijd bezig met putten uit deze energietank. Voor zo’n 70% van de tijd moet je namelijk bezig zijn met iets anders.

Tank 2: Creatieve Energie

Dit is de energie die uniek voor en van jou is. Hierin zit jouw talent. Hetgeen dat stroomt vanaf je geboorte en tot aan je kist. Het is uniek. Dit is jouw Genius, jouw USP, hoe je t ook wilt noemen. De kunst is een trucje te vinden om dit talent te gelde te maken. Deze energie maakt jouw namelijk super waardevol voor jouw werkgever, jouw klanten, kortom voor de wereld. Werken in deze energie brengt je vaak in flow. Het put je uit, maar laadt je tegelijkertijd op.

Dat is een verschil met tank 1: twee uur lang ditjes en datjes oplossen kost een boel energie, maar levert niet vaak de vervulling op die je vanuit een creatief proces wel krijgt. De snelle rekenaars missen nu 10%. En dat klopt. Die 10% behoort namelijk bij tank 3.

Tank 3: Oriëntatie Energie

Het constant switchen tussen Creatieve energie en Executie energie is vaak erg vermoeiend. Je bent net lekker bezig in een creatief idee en wordt constant gestoord door geneuzel en kleine taakjes. Het is precies dit vele switchen waardoor je enorm leegloopt.

Je kunt niet constant switchen. Creativiteit vraagt om flow.

Om creativiteit in je leven toe te laten is ruimte nodig.

Ruimte in je hoofd. Ruimte in je lijf.  Hoe ziet dat eruit: pierewaaien, flierefluiten, door een bos lopen, aanklooien met een vuurtje met je kind, een roman lezen, lanterfanten, een museum bezoeken, een biertje drinken met je vrienden, mediteren, sporten.

De 10% oriëntatie energie is een essentiële energietank die in je leven MOET zitten.

Zonder deze energie zal je Creatieve Energie zeer waarschijnlijk niet stromen, omdat er simpelweg te weinig ruimte is om creatieve ideeën tot je te laten komen. Daarnaast is er ook geen ruimte om bij te komen van de belasting vanuit je Executie Energie.

Coaching

Kijk dus eens kritisch naar je week: hoeveel tijd ben je echt creatief bezig (tank 2), en hoeveel tijd gaat ongemerkt zitten in ditjes en datjes (tank 1).

Vaak kan een personal life coach of coach voor ondernemers je helpen vragen te beantwoorden die zich afspelen rondom de drie energietanks:

  1. Welke zaken moet ik wanneer doen, wat kan ik automatiseren, en wat kan ik delegeren?
  2. Wat is mijn talent, en hoe voeg ik hiermee waarde toe ?
  3. Hoe zorg ik voor meer ‘lege ruimte’ in mijn leven?

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.


*